Posts

Taiping Eco-Trip 2D1N ~ From Kulim

Image
Sebenarnya Trip ke Taiping ni tak ada proper planning. Dialog kami laki bini lebih kurang macam ni:-
H : Weekend ni jom kita pi Taiping? Z : What?! Kenapa tiba-tiba ja ni? H : Jom la. Rasa nak jalan-jalan. Z : Ok!
Sempoi kan kami laki bini?
Ok. Trip kami memakan masa 2 hari 1 malam saja bermula hari Jumaat sampai Sabtu. Kulim kan jajahan Kedah, semestinya kami cuti hujung minggu Jumaat dan Sabtu. So, ni itinerary perjalanan kami kalau ada yang nak buat rujukan. (seriously, masa nak pi Taiping jenuh jugak kami laki bini google pasal Taiping ni, dah short trip nak la make the most of out it kan)

Day 1 
9.00 pagi - Bertolak dari Kulim bertolak dari Kulim melalui tol Sg, Bakap menghala ke susur masuk Kamunting. Kami lalu ke Kamunting dulu sebab hajat di hati nak ke Zoo Taiping terlebih dahulu. 
9.45 pagi Singgah breakfast di Hentian Bukit Merah. Hubby makan nasi lemak (sepinggan RM4.00), I makan bihun sup (semangkuk RM4). Taktau nak kata harga standard ke atau lebih mahal dari yang biasa kam…

The Homemade Laksa Kedah with a Penang's Twist

Image
Hehe... kembali mengganas (I terdengar-dengar je suara sumbang cakap 'ganas la sangat') dengan resepi laksa Kedah dengan Penang's twist, tanpa perasa dan pewarna tiruan. Dijamin takde MSG.
Alkisah, I teringin nak makan laksa. Tapi terus-terang cakap, kat Kulim ni memang susah nak cari laksa yang confirm sedap tanpa was-was. Selalu-selalu I akan beli kat sorang pakcik yang jual kat Nat (another term for Pasar Malam) kat Taman Selasih, Kulim. Tapi sebab I yang tak suka merayau malam-malam, takut tersampuk, I selalu missed pakcik ni sebab dia cuma akan berjualan lepas solat Asar. Kadang-kadang motor  ngan laksa dia je ada, pakciknya takde sebab dia gi Solat Asar. Alhamdulillah.
Ada kawan recommend laksa kat Old Town White Coffee. Erk! I dah rasa, I tak suka. Sorry dears. 
Anyway, sebab Nat tu ada malam Selasa ngan Jumaat je, tapi arini ari Sabtu, maka tak dapatla I nak makan laksa tu. So, sebab nak makan gak, I gi kedai Nya kat Taman Kempas, beli ikan kembung, daun kesum aka che…

Baking-for-stress-therapy

Image
Assalamualaikum...


Oke. Saya stress. Stress ngan kerja tambahan yang tak berhenti-henti dan bersambung-sambung. Bila stress, baking ni la therapy berkesan. I've read somewhere, someone said 
"...when I felt everything was out of control baking could help me get it back. For I would control the measuring and how the ingredients were mixed together. If something good came out of it, then I made it happen. For a while I would be in control of everything around me." (quoted from Ezra Standish in Chocolate, a Magnificent Seven fanfic by Nadine)
Would you believe that? I actually quoted from a fan fiction :-p 
Mula-mula saya try cheesecake yang diubahsuai dari resepi Peanut Butter Cheesecake Nigella Lawson. Peanut butter with cheese might appeals to certain people, but not me. Buat masa Aidil Fitri baru-baru ni. Tak ramai yang dapat merasa, only family members. Mak tak bagi hidang kat tetamu, hehehe.
Everyone loved this.

Pastu dengan resepi yang sama, ubahsuai lagi...saya buat choco…

Untungnya...saya jadi cikgu

Image
Assalamu'alaikum...

Post ni bukan nak 'backlash' sapa-sapa walaupun memang ada kaitan dengan blog mempersoalkan kerjaya perguruan yang la ni popular diperkatakan dalam facebook dan blog-blog popular yang lain. Si dia pun dah minta maaf, tak payah la kita nak mempersoalkan keikhlasan ungkapan maaf dia. Kita maafkan dia dan berdoalah semoga yang keruh dapat dijernihkan. Makin kita membalas, makin banyak kerjaya yang akan dipersoalkan susah senangnya. Kesian kat engineer, lawyer, doktor semua tu. Hanya jauhari yang mengenal manikam. Selagi kita tak menyarungkan kasut seseorang tu, kita takkan faham.

Post ni ditulis untuk berkongsi keuntungan sebenar menjadi guru...at least pada saya la. Cikgu cikgi lain tu mungkin pendapatnya pun lain. Ye la, hati manusia ni tak semuanya sama. Memang kuasa dan kehendak Tuhan Yang Maha Esa kita semua dicipta, walaupun dari keturunan yang sama, tetap berbeza.

Pada saya untungnya jadi cikgu ni :-

1. Students sentiasa mendoakan keberkatan untuk k…

Looks can be deceiving

Image
Yep! Believe it or not, the above illustration was taken from 9GAG. The site is not all about gags you know.

How terribly true is this? We often judge people from how we see them and we rarely try to learn about the one inside. How many of us are guilty of saying "He's only 13...he knows nothing!" so that 'he' should not be blamed on any misconducts, even if it was his own doing; or perhaps "Eeuw! Look at that shabby looking guy! What a waste to the society," when in reality he was just an undercover agent on duty, dressing as the homeless and putting our safety before his own against the bad guys...okay, maybe not that convincing, but come on, don't deny this.

You are as guilty as I am.

Being a teacher, I always found myself guilty as charged. Judgmental and me cannot be separated. Every time the new semester starts I'll be seeing new faces thus many book covers are made available to be judged. 'This boy looks mischievous', 'this g…

'The Question' that makes me want to rip someone's head off

Image
Of many questions in this world, there is One that I hate the most. Man, I seriously hate it I feel like knocking the questioner in the jaw!

"Kak Hairi bila lagi?"


"Ko bila nak kawen Hairi?"


"Bila lagi?"


"Teacher bila nak kawen?"

Okay, maybe not one question but still they are basically the same. This post deserves to be written in Malay, but I'm going to refrain myself from doing so because I know the end result wouldn't be nice, literally. There will be a lot of swearings, hate words and curses - I will not stoop so low by doing this.

You know what? I don't care when I'm getting married anymore because I've given all my trust to Allah, letting Him to decide my future. Yes! I used to feel insecured before, but now I really don't care! Heck! I wont even cry now if Allah has decided that I am not to get married for the rest of my life because if that what He wants for me, who am I to deny Him?

Bukankah Jodoh, Rezeki dan Maut …

Soalnya Kenapa?

Today while browsing through my facebook's newsfeed, expecting nothing but more senseless status updates, I found one that's worth sharing. I don't know whether the wall's owner wrote this herself or like me - she found it somewhere and thought it's worth sharing - so if the real owner of these words of wisdom ever come across this humble blog, please forgive me for sharing without permission. One thing I'd say to you though, thank you... BERHENTI PERSOALKAN!

Kenapa aku buat baik tapi orang anggap aku jahat?
Kenapa orang suka sakitkan hati aku?
Kenapa tak ada orang yang faham hati aku?
Kenapa lah orang masih buat dosa walau dah tahu hukum?

TETAPI PERSOALKAN!
Kenapa aku masih tak boleh ikhlas dalam buat baik?
Kenapa hati aku rapuh dengan kata-kata manusia?
Kenapa aku masih tak boleh faham orang dengan baik?
Kenapa aku masih anggap diri aku lebih baik dari orang lain?

"Berhenti persoalkan KENAPA pada ORANG LAIN"
"Selalu persoalkan KENAPA pada DIRI S…